Kako pripraviti uspešen digitalni (IT) projekt

Dobra priprava je pol uspeha, a kako vedeti, če jo zares znamo tudi izvesti?

IT projekti dokazano sodijo med najbolj zahtevne projekte, pravi digitalni projekti pa so še težji, saj morajo še močneje vključevati svet kupcev, poleg tega pa so povezani z novo tehnologijo. Vendar pa, kakor se morda sliši to še tako paradoksalno, tehnologija ni bistvo ne digital projektov in ne IT projektov. Bistvo so realizirani poslovni učinki. Temeljno vprašanje pri klasičnih IT projektih je zato, ali bomo realizirali poslovne učinke optimiziranega poslovanja, pri digitalnih projektih pa poleg tega še, kakšne koristi bomo zagotovili našim strankam. Ključno vprašanje za vsako podjetje pri tem je, ali se zna pripraviti na digitalne in IT projekte tako, da bodo učinke zares tudi realizirala in to v čim krajšem času. Ali pa se bodo prepustila napačnim vzorcem začetka projekta, kot mnoga druga podjetja, ki so morala v projekt zato kasneje vložiti več virov, kot so si to kdajkoli prestavljala. Izbrati nepredvidene težave ali realizirati več poslovnih učinkov, ne bi smelo biti zapleteno vprašanje za nikogar.

Komu je delavnica namenjena?

 • Poslovnim nosilcem področij, kjer bo potekal digital/IT projekt
 • Vodjem digitalnega poslovanja in vodjem IT
 • Digital in IT ponudnikom
 • Projektnim vodjem zadolženim za digital/IT projekte
 • Poslovnim analitikom, ki sodelujejo v digital/IT projektih

Zakaj te delavnice zares ne smete zamuditi

 • Ker je preventiva boljša kot kurativa, predvsem pa manj stane.
 • Ker želite ustvariti pogoje za maksimiziranje poslovnih učinkov vašega digital ali IT projekta. Eden med njimi je tudi poznavanje razlike med obema tipoma.
 • Ker želite pridobiti preizkušene vzorce povpraševanja pri digital/IT ponudnikih (RFI in RFP) ter celovitega dokumenta poslovnih in uporabniških zahtev (UZ), ki vas bodo vodil skozi dobro pripravo,

Kratek opis delavnice (vsebina)

Za ogrevanje bomo spoznali temeljne pojme in cilje dobre priprave digital/IT projektov. Nadaljevali bomo s prikazom potrebnih dokumentov (RFI, RFP, UZ) in posameznih aktivnosti za njihovo pripravo, Vsebina bo prikazana z dveh perspektiv: kaj je naloga naročnika (kaj naj digital /IT ponudniki zahtevajo od naročnika) in kaj je naloga ponudnikov (kaj naj naročniki zahtevajo od digital/IT ponudnikov). Pogledali si bomo tudi, kako lahko iste pojme (npr. procesi) vidita naročnik in ponudnik različno, kot tudi kje se še morata nujno uskladiti (npr. kriteriji uspešnosti projekta).

Metode dela (potek dela)

Po vzpostavljenem razumevanju osnov dobre priprave bo delavnica sledila posameznim poglavjem celovitega dokumenta projektne priprave. V vsakem  poglavju bomo izbrali enega od elementov in naredili vajo zanj.  Zaključimo s Q&A.

Povezane kompetence

 • Videti širšo sliko
 • Znati predvideti in preprečiti nastanek problemov
 • Kako bolje sodelovati kljub različnimi izhodišči in motivi

Predavatelji

Z vami bodo trije člani IIBA Slovenija in tima Digital42 z dolgoletni izkušnjami na področju digital in IT projektov. Svoja izobraževanja so nadgradili tudi z zelo dobro ocenjenimi predavanji na številnih konferencah v širšem mednarodnem prostoru.
Aleš Štempihar, svetovalec in mentor, ima za sabo več kot 20 letne izkušnje priprave, vodenja in svetovanja na več kot 50 IT in digital projektih v različnih panogah.
Andrej Guštin, kot svetovalec in zunanji sodelavec že več kot 15 let pomaga podjetjem pri procesnih optimizacijah in procesnih pripravah na IT in digital projekte.
Igor Smirnov se kot podatkovni znanstvenik že več kot 15 let ukvarja s projekti podatkovnih in analitičnih konsolidacij. Je tudi mentor priprave zahtev.
Vsi trije skupaj sestavijo uspešno prepletenost poslovnega, notranje in zunanjega procesnega, podatkovnega in tehnološkega sveta v uspešne digital in IT projekte.

Lokacija in termin

Delavnica traja  6 šolskih ur, ki jih bomo izvedli 17.1.2019, med 9:00 in 14:30

v predavalnici restavracije Cmokač v Ljubljani (Dolenjska c. 242c, Ljubljana – Rudnik).

Cena

290 EUR + 22% DDV s plačilom najkasneje dan pred začetkom delavnice.

Prijava

Prijave zbiramo do 15.1.2019 oziroma do zapolnitve mest. Prijavite se lahko tukaj, ali na elektronski naslov: katarina.veselic@slovenia.iiba.org

Ostale informacije

Delavnico lahko izvedemo tudi pri vas interno s celotnim vašim timom, na primeru vašega projekta. Pregledamo lahko tudi vaše že izdelane dokumente in podamo drugo mnenje. Lahko pa vam jih pomagamo izdelati po načelu »učenje z delom«, tako naročnikom, kot izvajalcem, ali pa obema skupaj.