Od vitkih procesov do vitke družbe

Praktična delavnica – primeri iz Japonske

Vitka proizvodnja (ang. Lean Production oziroma krajše samo LEAN) v svoji osnovi izvira iz obdobja prejšnjega stoletja, ko je postala znana širši javnosti preko pojma Toyota Lean Production. Postala je sinonim za način neprestanega izboljševanja našega dela preko odprave izgub in neučinkovitosti, ki jih imamo v delovnih procesih. Z leti se je razširila tudi na področje storitev in vitkost je prerasla v širši koncept dela. A ker kot metodologija izvira iz daljnega vzhoda (Japonske), se je v vsaki posamezni državi malce prilagodila, izjalovila ali združila s kakšno bolj lokalno tehniko. Zato je zelo zanimivo včasih narediti primerjavo in v samem izvoru preveriti, kako je tam razvoja, uporablja in koristi posamezniku in družbi. Zato je bil obisk Japonske kot nalašč, da naše poznavanje in izkušnje primerjamo z njihovimi. Porodila se je ideja za delavnico izkušnje, na kateri bom praktično poskušal pokazati principe vitkih procesov, vitke organizacije in vitke družbe na malce bolj dinamičen, slikovit in okusen način. Dobesedno!

Komu je delavnica namenjena?

  • Vsem, ki se pri delu srečujete s strankami
  • Vsem, ki ste radovednega duha
  • Zaposlenim v marketingu in prodaji
  • Skrbnikom kupcev in produktnim vodjem
  • Poslovnim analitikom
  • UX designerjem

Zakaj te delavnice zares ne smete zamuditi

  • Ker ni vse v teoriji, včasih je potrebno pogledati na življenje iz perspektive posameznika in uporabnosti znanja zanj.
  • Ker želite ustvariti boljše pogoje za vaše delo in življenje, tako v poslovnem kot domačem okolju.
  • Ker to ni klasična delavnica, ampak stavi na celotno uporabniško izkušnjo, ki jo je vredno preskusiti.

Kratek opis delavnice (vsebina)

Za ogrevanje bomo spoznali temeljne pojme in principe optimizacije vitkosti. Nato bomo počasi na praktičnih primerih spoznavali pojavne oblike le teh v deželi izvora ter jih primerjali z našimi lokalnimi uporabami in izkušnjami.

 Metode dela (potek dela)

Po vzpostavljenem razumevanju osnov vitkosti (procesov, organizacije družbe, posameznika) bo delavnica sledila posameznim elementom metodologije in jih predstavila v luči našega domačega okolja v primerjavi z avtentičnim okolje države izvora (Japonske). Zaključimo s Q&A ob dobri izkušnji degustacije v živo.

 Predavatelj

Andrej Guštin, kot svetovalec in zunanji sodelavec že več kot 20 let pomaga podjetjem različnih velikosti pri procesnih optimizacijah in izboljšavah. V sklopu poslovnega delovanja v širšem okolju predava na številnih domačih in mednarodnih konferencah, redno pa kot gost iz gospodarstva deli znanje in izkušnje z diplomskimi in podiplomskimi študenti. Rad potuje po svetu, kolesari in se potaplja.

 Lokacija in termin

Delavnica traja 3 ure in jo izvajamo izključno v živo.

 Cena

Redna cena: 109 EUR + 22% DDV s plačilom najkasneje 20.9.2023
Če delodajalca ne morete prepričati v koristnost delavnice, je prijava za fizične osebe s 35% popustom.
V primeru dveh prijav priznamo 5% popusta, v primeru treh pa 15% popusta na celoten znesek.

 Prijava

Prijavite se lahko preko prijavnega obrazca na desni strani, ali na elektronski naslov: katarina.veselic@slovenia.iiba.org.

 Ostale informacije

Delavnica bo potekala v tipičnem okolju vitke organizacije, vključno s spoznavanjem določenih tradicionalnih elementov japonske kulture, kot so sushi, sashimi, sake in podobno.

Udeleženci pravijo:

Delavnica mi je bila zelo všeč. Sem namreč zagovornik, da se vse jemlje iz resničnega življenja in postavlja v real life ter ne mlati prazne slame z neko zguljeno teorijo.

Moram priznati, da mi je ta koncept prenašanja vsebine zelo všeč. Bilo je zelo zanimivo, zabavno in seveda najpomembneje s koristno vsebino.

Super je bilo, meni je bilo odlično, videti real case skozi direktni pogled.”

Meni je bilo super. Koncept, da iz realnega zivljenja, kar vidiš “na ulici” povezat v zgodbo lean mi je bilo full dobro. Vse pohvale.

Bilo je luštno in zelo zanimivo. Krasna analogija Lean na realno življenje. Glede whisky-ja: itak 🙂.

Foto utrinki