Od podatkov do vrednosti

Kako najhitreje priti do informacij in do vrednosti v »dobi stranke«?

V tako imenovani »dobi stranke« (kot jo imenuje Forrester Research), se je pojavila potreba po novem pristopu k načrtovanju in izvedbi projektov BI in poslovne analitike. Moč odločanja, kako bo podjetje pridobilo ali izgubilo posel se je preusmerilo v roke digitalno okrepljenih kupcev. Kupci, oboroženi z mobilnimi telefoni in vseprisotnim dostopom do oblačnih storitev lahko zdaj v trenutku izvedejo nakup – vse s klikom na gumb na njihovi mobilni napravi. To pomeni, da sta pridobivanje in ohranjanje kupcev najpomembnejša poslovna prednostna naloga, prav tako pa se lahko skoraj nemudoma odzovemo na stalno spreminjajoče se zahteve kupcev in ustvarjamo nove konkurenčne razlike. Podjetja lahko uspevajo samo zaradi vse hitrejših sprememb in dinamike, ki je podprta z agilnostjo informacij in procesov. Toda kaj to pomeni za poslovne in IT strokovnjake, ki delajo na pobudah poslovne analitike in BI?

Ustvarjanje vrednosti je razlog za obstoj organizacije (raison d’etre), končni kazalnik, s katerim se ta presoja.
– The Economist

Glavni poudarki delavnice

Delavnica se osredotoča kako najhitreje priti od podatka do informacij in od informacij do vrednosti. Pri tem vseskozi sledimo principu, da je danes potreba po tako imenovanemu Hiper BI, ki ima lastnosti da je:

 • Odziven – sposobnost hitrega odziva in reakcije (usmerjen v uporabnika – Ux).
 • Agilen – sposobnost hitrega in enostavnega prilagajanja (usmerjen v procese).
 • Fleksibilen – sposobnost sprejemanja spreminjajočih se zahtev (tehnološko usmerjen).

Komu je delavnica namenjena?

 • Vodjem digitalnega poslovanja in vodjem IT
 • Projektnim vodjem zadolženim AI za BI projekte
 • Vodjem oddelkov in odločevalcem
 • Podatkovnim analitikom
 • Poslovnim analitikom

Zakaj te delavnice zares ne smete zamuditi

 • Ker se zavedate da je hiter odziv na spremembe in hitrost prilagajanja ključnega pomena za vsako organizacijo.
 • Ker veste da le prave informacije lahko ustvarjajo prave vrednosti njihovim uporabnikom.
 • Ker želite rešitve načrtovati hitro in učinkovito v zadovoljstvo vseh uporabnikov.

Kratek opis delavnice (vsebina)

Udeleženci bodo tekom praktičnih vaj na delavnici sledili toku od podatka do informacije in do vrednosti in pri tem sledili osnovnim principom »hiper« razvoja rešitev poslovne inteligence (BI) in podatkovne analitike. V potovanju od podatka do vrednosti bomo naslavljali naslednja področja:
– Opredelitev poslovne potrebe
– Definiranje vrednosti, ki jih iščemo
– Razumevanje podatkov, ki jih imamo na voljo
– Usmerjenost (fokus) v kupca
– Merjenje uspeha projekta
– Če pride neuspeh naj bo hiter in varen

Metode dela (potek dela)

Delavnico izvajamo v skladu z osnovnim IIBA (International Institute of Business Analysis) poslovno analitičnim modelom BACCM(The Business Analysis Core Concept Model™).
Pred vsako praktično vajo podamo vsebinsko podlago, razložimo tehniko in orodja (pripomočke), ki se bo uporabila v vsaki vaji, in vajo izvedemo. Delo poteka v skupinah.

Predavatelj

Igor Smirnov ima več kot 20 let izkušenj z izvajanjem projektov, svetovanjem, učenjem in usposabljanjem na področju poslovne analize, podatkovnih znanosti in analize podatkov v telekomunikacijah, bančnem sektorju, trgovini, industrijski proizvodnji in farmaciji za globalna podjetja, kot so Novartis, Toyota, Pliva, A1, Pernod Ricard med mnogimi drugimi. Prav tako je strokovnjak za rešitve, ki se osredotočajo na kupce, zlasti v analizi podatkov za podporo programov zvestobe in vpogledov kupcev z uporabo napovedne analize in strojnega učenja. Igorjeva strast je razumevanje moči podatkov in sprostitev njihovih potencialov v digitalno vodenih podjetjih in industriji 4.0.

Trajanje

Delavnica traja  4 šolske ure in jo bomo izvedli 14. maja 2024 v Ljubljani. Vse potrebne informacije in možnost prijave na info@slovenia.iiba.org.

Cena

290 EUR + 22% DDV

Delavnice se lahko po znižani ceni udeležite tudi v sklopu Osnovnega modula IIBA šole poslovno analitičnih pristopov.

Prijava

Prijavite se lahko preko prijavnega obrazca na desni strani, ali na elektronski naslov: katarina.veselic@slovenia.iiba.org

Ostale informacije

Delavnico lahko izvedemo tudi v vašem podjetju, prilagojeno vašim izzivom in potrebam.